Nieuwsbrief juli 2024

BOURGONDIË

Nieuwsbrief juli 2024

Een mooi volleybalseizoen

Door: Patrick van Merrienboer, Voorzitter

Het seizoen 2023/2024 ligt alweer achter ons. Wat hebben we er een mooi sportjaar van gemaakt. Zo hebben we een aantal kampioenschappen mogen vieren, gezellige wedstrijddagen gehad en leuke activiteiten georganiseerd, zoals het Blacklight toernooi, Pubquiz, Beachevent en het Jeugdkamp. Ook mochten we tijdens het Oliebollentoernooi Henk Rehorst in het zonnetje zetten en hebben we hem benoemd tot erelid! Hopelijk kan hij zich nog vele jaren blijven inzetten voor Bourgondië.

Via deze weg wil ik alle vrijwilligers én ook de vele ouders bedanken voor de inzet achter de bar, het rijden voor uitwedstrijden en tellen tijdens de thuisdagen.

De laatste tijd is er hard gepuzzeld door de tc om na de zomer weer leuke teams neer te zetten waarvan we vanuit gaan dat jij of je zoon/dochter na de zomer er weer fit en enthousiast tegenaan gaat! Want het blijft een fantastisch spelletje.

Geniet van de zomer!

PS1. Tijdens de zomer kun je gewoon lekker blijven beachvolleyballen op de vastgestelde dagen. En op woensdag is er lollyballen in de hal.

PS2. De eerste trainingen starten op dinsdag 27 augustus, donderdag 29 augustus en zaterdag 31 augustus (CMV) 2024.

Jeugdkamp 2024: een weekend vol sportiviteit en plezier!

Dag 1
Vanaf 17:30 uur druppelden de eerste deelnemers binnen en begonnen we met een gezellige kennismaking. Na een uitgebreide uitleg werd er gesmuld van het lekkers dat iedereen had meegebracht. Het sprookjeskwartet zette het geheugen van iedereen op de proef: kende jij alle karakters? Bij het vertrouwde kampvuur genoten we van marshmallows en koekjes. De avond werd afgesloten met een spannend eindspel in het donker wordende bos. Een mooie afwisseling tussen fanatieke spelletjes en ontspanning, met grote verwachtingen voor dag 2!

Dag 2
Na een korte nacht stond iedereen weer vroeg op voor een afwisselend programma. Het sprookjesparcours met touwtrekken, buikschuiven en volleyballen zorgde voor veel plezier. Als lunch genoten we nog een keer van het lekkers van de vorige avond. In de middag werd er gestreden om als bovenste team in de piramide te eindigen, met wederom energieke buitenspelen. Na een dag vol activiteiten en een heerlijk diner van kampburgers, was het tijd om de overwinning van Oranje te vieren en nog even gezellig bij het kampvuur te kletsen.

Dag 3
Zondag begon met een heerlijk ontbijt, gevolgd door een ochtenddropping en een chaosspel met rare sprookjesopdrachten. Het kamp werd afgesloten met vermoeide, maar voldane gezichten.

We kijken nu al uit naar het jeugdkamp 2025!

Groetjes,
De kampleiding: Daniëlle, Jiske, Renske, Eva, Tom, Robin en Paul

Mini-interview met de jeugdcommissie

De jeugdcommissie kijkt terug op een gezellig en sportief jaar! Vooral de heerlijke wafels en de activiteiten rondom toernooidagen voor de jeugd zijn we trots op. Drie leden, Eva, Aniek en Puck, blikken terug:

Welke activiteit mag echt niet ontbreken in deze terugblik op het jaar vanuit de jeugdcommissie?
Eva: “Ik vind het super leuk dat het jeugdbestuur heeft mee kunnen denken met een deel van de invulling van het jeugdkamp. We hebben een mooi programma kunnen neerzetten op de zaterdagmiddag. We hadden een Piramide spel bedacht waar verschillende teams elkaar konden uitdagen met spellen zoals touwtrekken, flesvoetbal, partijtje spelen, etc. en als einddoel uiteindelijk moesten strijden voor de eerste plek.”

Aniek: “Eén van de hoogtepunten was zeker de dag waarop het jeugdbestuur wafels heeft gebakken Het was geweldig om te zien hoe iedereen genoot van de heerlijke wafels.”

Puck: “Het meest bijzondere wat ik dit jaar met het jeugdbestuur heb meegemaakt/heb gedaan was bijvoorbeeld het wafels bakken. Het was ten eerste super leuk en gezellig en daarnaast hebben we daar zoveel geld mee kunnen ophalen om toernooien zoals het blacklight toernooi te kunnen mede organiseren met ook extra activiteiten voor de jeugd zoals schminken en glittertattoos zetten..”

Als je terugdenkt aan dit jaar met onze jeugdcommissie, waar moet je dan nog steeds om lachen?
Eva: “Het zetten van de glitter tattoos tijdens het beachtoernooi, terwijl het aan het waaien was en we steeds achter een deel van de spullen aan moesten rennen omdat het anders weg waaide.”

Puck: “Ik vind het eigenlijk altijd het leukst als we toernooien hebben zoals het oliebollentoernooi. Want iedereen heeft lol met elkaar en dat maakt het voor mij heel erg leuk. Ik vind het ook altijd leuk op thuisdagen als iedereen elkaar komt aanmoedigen.”

Wat doen we volgend jaar sowieso weer?
Eva: “De wafelverkoop tijdens de NOJK toernooien en tijdens het CMV toernooi!”

Puck: “Ik vond dat zo leuk omdat ik dan kon zien hoe we door wafels te bakken ook bij de toernooien super leuke dingen kunnen organiseren voor de jeugd. Eigenlijk vind ik alle toernooien leuk, van het blacklight toernooi tot het beachtoernooi en het oliebollentoernooi. Dat doe ik graag volgend jaar weer!”

Waarom vind je het leuk / belangrijk om aan de jeugdcommissie mee te werken?
Eva: “Via de jeugdcommissie heeft de jeugd meer invloed binnen de vereniging om activiteiten voor en door de jeugd te organiseren.”

Puck: “Ik vind het leuk om ideeën te bedenken en dingen te organiseren voor jeugd en kinderen die daar dan allemaal plezier van hebben. Als ik eerlijk ben kon het soms wel druk zijn met vergaderingen over welke activiteiten we gingen doen. En ik kon er soms niet bij zijn door een drukke agenda. Maar toch blijf ik het leuk vinden om te doen!”

Welke zomerwens wil je aan de jeugd mee geven?
Aniek: “Wat een fantastisch volleybalseizoen hebben we achter de rug! We kijken met veel plezier terug op de leuke en sportieve momenten.. We willen alle vrijwilligers en deelnemers bedanken voor hun enthousiasme en inzet. Op naar nog zo’n geweldig seizoen!”

Eva: “Neem lekker een volleybal mee op vakantie en ga met een lekker grote groep gezellig volleyballen..”

Puck: “Ik wens jullie allemaal een fijne zomer en lekker blijven volleyballen!”

Beach-event 2024

Op zaterdag 1 juni openden we het beachseizoen met ons jaarlijks Beach-event. Om 9.00 uur begonnen de allerkleinsten tijdens de volleybalspeeltuin, daarna kwamen de enthousiaste ouders met hun zoon of dochter in actie tijdens het ouder-kind toernooi. De deelnemers hadden weer hun uiterste best gedaan voor een fantastische outfit: Mickey en Minnie Mouse, Peppi en Kokki, Suske en Wiske, Buurman & Buurman, Mario en Luigi en meer.

Daarna streden de jeugd en senioren voor mooie prijzen. Helaas liet het zonnige weer ons dit jaar een beetje in de steek, maar dat mocht de pret niet drukken. Er werd genoten van het volleybal, de knakworsten, suikerspin, glittertattoo’s en de gezelligheid onderling. En de dag werd warm afgesloten met heerlijke patatjes!

Barhoofden gezocht

Door veranderingen binnen de vereniging hebben we helaas afscheid genomen van twee fantastische barhoofden, Judith en Ingrid. Daarom zijn we voor het nieuwe seizoen dringend op zoek naar nieuwe barhoofden. Wil jij meehelpen?

In de periode van september – april zijn er ongeveer 15 thuisdagen waar we zelf de horeca draaien. De omzet hiervan is ten goede van de vereniging. Naast een hoop gezelligheid, zorgen deze financiële bijdragen er ook voor dat de contributie voor de vereniging in verhouding laag kan blijven.

Op deze 15 thuisdagen zoeken we voor halve of hele dagen barhoofden. Je bent als barhoofd het aanspreekpunt voor de personen die de horeca diensten draaien. En je helpt zelf ook mee. Weet dat je nooit alleen bent.

Wat je precies moet doen en hoe zo’n hele of halve dag eruit ziet, vertelt Patrick je graag. Neem contact met hem op via voorziter@bourgondie.net.

Sponsor volleybalvereniging Bourgondië gratis via SponsorKliks

Koop je wel eens online? Bezoek dan je favoriete online winkel via SponsorKliks. Voor jou een kleine moeite, voor S.V. Bourgondie zijn het directe inkomsten.

Als je via SponsorKliks een online aankoop doet ontvangt Bourgondië een percentage van het aankoopbedrag. Jij betaalt gewoon hetzelfde bedrag en sponsort jouw volleybalvereniging gratis. Er kan besteld worden bij ruim 400 online winkels, van Bol.com, Coolblue en Corendon tot ook wat mindere bekende namen.

Je blijft anoniem
Noch SponsorKliks, noch S.V. Bourgondie weet wie er iets besteld heeft, je hoeft namelijk niet in te loggen. SponsorKliks weet alleen bij welke webwinkel iets is besteld, voor welk orderbedrag en dat de commissie voor S.V. Bourgondie is bedoeld. Dat weten ze omdat je via een klik op SponsorKliks naar de betreffende webwinkel bent gegaan. Omdat SponsorKliks alleen registreert dat er via SponsorKliks bij bijvoorbeeld Bol een bestelling is geplaatst en niet bekend is wie deze bestelling heeft gedaan, is het uitermate belangrijk dat je de bestellingen die je online doet alleen via Sponsorkliks laat lopen. Een rechtstreekse bestelling die je bij Bol doet, levert S.V. Bourgondie niets op.

Bezoek de SponsorKlikspagina van S.V. Bourgondie

Grip op de knip: met een laag inkomen sporten toch mogelijk

Sporten is in sommige gezinnen financieel gezien niet altijd een vanzelfsprekendheid. Misschien hoor je deze geluiden ook weleens in de hal, op het schoolplein of bij vrienden/kennissen. Wist je dat de gemeente Wijk bij Duurstede steun biedt bij een laag inkomen? Hiervoor kun je terecht bij het inlooppunt ‘Grip op de Knip’. Grip op de Knip helpt bij het overzicht houden of krijgen van de financiële situatie. En geeft zowel kinderen als volwassenen steun. Zo kun je ook bij een laag inkomen sporten.

 

Bekijk de website van Stichting Binding en lees meer over Grip op de Knip.

Rabo ClubSupport

Bourgondië doet mee met Rabo ClubSupport. Doe ook mee en stem op ons!

Uit den Ouden Doosch – “Van oud naar nieuw”

Ingezonden door Paul Klerks

We gaan eerst kort terug in de tijd. Afgelopen weken stond langs de kant als coach bij de Italiaanse vrouwen een oude bekende. Julio Velasco, 72 jaar oud. Voor de diehards gaat er ergens een belletje branden. Verliezend coach in ……juist ja 1996 bij de Italiaanse mannenploeg in de finale van de Olympische Spelen in Atlanta.

Wat niet nodig zou moeten zijn, maar het gaat toch gebeuren, is de winnaar van die wedstrijd namelijk de Nederlandse mannenploeg met Blangé, Görtzen, Zwerver, Held, van der Meulen, van de Goor, Selinger, van der Horst, Posthuma, Zoodsma en noem maar op.

Tot zover het ‘oud’ uit de titel en gelijk door naar het ‘nieuw’. Want niet voor de eerste keer zal er groot spektakel te zien zijn op de Olympische Spelen in Parijs deze zomer. Als je niks te doen hebt, kijken. Als je van alles te doen hebt, kijken. Heb je vakantie? Kijken. Heb je geen vakantie? Kijken.

Afgelopen weken was er bij de finales van de Nations League al het nodige vuurwerk te zien. Bij de vrouwen is Nederland er weer bij. Bondscoach Felix Koslowski heeft een zeer jong team en speelt zeer gevarieerd omdat het aan de nodige powerhitters ontbreekt in deze ploeg. Naast Nederland is er thuisland Frankrijk en de Afrikaanse vertegenwoordiger Kenia.

Maar dan verder, China, Servië, Italië, Brazilië, Dominicaanse Republiek, Japan, Polen, Turkije en Amerika. Het volleybal is van een subliem hoog niveau. Zo hoog dat je denkt maar dat kan helemaal niet. Er wordt in hoeken geslagen door aanvallers die schijnbaar onmogelijk zijn. Er wordt verdedigd (vooral Japan is onwaarschijnlijk goed) op een niveau waarvan je denkt, hoe kan dit.

Het beschrijven is al moeilijk, je moet het zien. Van 26 juli tot en met 11 augustus. Om de dag de dames en de heren.

O ja, favoriet bij de dames? Italië, Japan, Polen of Turkije maar Servië of Amerika zou ook zomaar kunnen.

En dan de mannen. Ons eenmansleger (Nimir) heeft het af moeten leggen tegen het geweld van de andere teams die wel beschikken over minimaal zes basisspelers van iets minder dan het niveau van Nimir. Egypte, Servië, Brazlië, Duitsland. Argentinië en Canada kunnen geweldig volleyballen maar komen waarschijnlijk net iets tekort tegen de grote favorieten:
Polen, Italië, Japan, Frankrijk, Slovenië en Amerika. Maar ook hier – net als bij de dames – is het voorspellen van wie volgend jaar het wereldkampioenschap komkommer kweken wint makkelijker dan het voorspellen wie er goud gaat halen in Parijs bij het volleybal.

Bij de mannen worden snelheden gehaald van ruim 120 kilometer per uur (bij de service) of ruim 100 kilometer per uur bij de aanval. Een mooie rekensom voor de uitdager? Hoeveel tijd heeft de verdediger of passer in zo’n geval om te kunnen reageren? En probeer je die uitkomst eens voor te stellen. Het antwoord zal tussen de 0 en 1 seconde liggen. Och, wat heb jij het dan lekker makkelijk in de sporthal als je ruim 3x zoveel meer tijd hebt om te reageren.

Heel veel plezier in de zomervakantie, heel veel plezier met wat je gaat doen (wat dat dan ook moge zijn) en heel veel plezier bij het kijken naar het volleybal op de Olympische Spelen in Parijs.

Bijdrage leveren 

Heb je zelf ook een goed / leuk onderwerp om te melden in de nieuwsbrief? Vertel het! Stuur een mail naar: Communicatie Bourgondië.

Colofon

• Redactie en vormgeving: Karin Bosman
• Aan deze editie werkten mee: Patrick van Merrienboer, Paul Klaassen, Linda van den Broek (en Eva, Puck, Aniek van de Jeugdcommissie), Paul Klerks , Edo Janssen, Gertjan den Hartog en Karin Bosman
• Contact: communicatie@bourgondie.net
• Editie: juli 2024 (alle voorgaande edities zijn te vinden op onze website)

Logo_Gradient