Nieuwsbrief November 2022

Nieuwsbrief nov22

Voorwoord

Door Férenc Hutjens

De kop van het seizoen is er af, alle teams hebben inmiddels meerdere wedstrijden gespeeld. Waar het ene team nog volop bezig is om de basis erin te trainen is het andere team aan het schaven om het (samen-) spel te verbeteren. Hier ligt een belangrijke taak voor onze trainers, zonder hun inzet kunnen we als vereniging niet bestaan. Een groot deel van onze trainers is vorige week gestart met de cursus VT2. We hopen als vereniging op een succesvolle opleiding voor deze trainers en dat onze leden hier in de toekomst de vruchten van kunnen plukken. Johan vertelt er meer over verderop in deze nieuwsbrief.

Verder zijn we vorige maand met zo’n 50 leden en aanhang afgereisd naar het WK volleybal in Arnhem. Hoe leuk was het om een wedstrijd op dit niveau mee te maken.  Wat is er nog meer te lezen deze keer? Jeugdlid Eva Jaaltink praat ons bij over het jeugdbestuur dat kort geleden opgericht is. We hebben haar gelijk een High-Five gegeven om haar wat beter te leren kennen. Ook Paul Klerks levert weer een bijdrage vanuit de roemrijke geschiedenis van onze vereniging, dit keer over het Stratenvolleybal. Verder alle updates die je nodig hebt om bij te blijven over het reilen en zeilen van onze vereniging. Wil je ook wat delen met onze leden en hun achterban? Stuur dan een mail naar sponsoring@bourgondie.net. Veel leesplezier…

MB1

Tablet voor het DWF gesponsord door TCL bv 

Ingezonden door Paul Klaassen

In een eerdere nieuwsbrief kon je lezen dat digitale apparaten een steeds grotere rol gaan spelen bij volleybalwedstrijden. De laatste ontwikkelingen hieromtrent waren de digitale spelerspassen. Om mee te gaan in deze digitale ontwikkeling heeft Wilbert Rosengarten, speler van HS2 en eigenaar van TCL bv een tablet en beschermhoes gesponsord voor onze vereniging! Op dinsdag 1 november jl. nam onze wedstrijdsecretaris Henk deze tablet van Wilbert dankbaar in ontvangst.

Gebruik tablet
Deze tablet zorgt voor een groter gebruikersgemak voor de scheidsrechter en tellers. Immers: een groter scherm dan die van een mobiele telefoon is gemakkelijker af te lezen en te bedienen. Iedereen met een NeVoBo-account kan inloggen en de DWF-registratie uitvoeren. De tablet zal niet alleen worden gebruikt voor het controleren van de digitale spelerspassen. Ook wordt een proef gehouden om de voortgang van wedstrijden live en digitaal bij te houden. Mocht dit een succes blijken, dan zijn zelfs de (vereenvoudigde) papieren telbriefjes niet meer nodig.

Voor vragen of opmerkingen over het gebruik van de tablet, het DWF of Mijn Volleybalapp kan je contact opnemen met Paul Klaassen van de TC of onze wedstrijdsecretaris.

Over TCL bv
TCL (Total Control Logistics) is gespecialiseerd in het begeleiden en uitvoeren van inrichtingsprojecten. Hun klanten zijn projectinrichters, interieurbouwers en ook bedrijven, die op zoek zijn naar een professionele partij voor hun (interne)verhuizing of verbouwing.

Tablet Wilbert

Uitslag Rabo Clubsupport 2022

In september konden leden van de Rabobank stemmen op hun favoriete vereniging. Dit jaar trokken we tijdens de campagne op met onze zusterverenigingen Levitas en Viking Korfbal om meer stemmen binnen te slepen. En dat is gelukt! We hebben dit jaar het mooie bedrag van ruim 850 euro van de Rabobank mogen ontvangen.

Dit bedrag zal besteed worden aan opleiding van onze trainers en activiteiten voor onze jeugdleden. Iedereen die op Bourgondië heeft gestemd bedankt!

WK Volleybal 2022

Door Férenc Hutjens

Op zondag 2 oktober zijn we met een buslading vol leden en aanhang afgereisd naar het Gelredome om de oranje vrouwen aan te moedigen in hun WK groepswedstrijd tegen Italië. Aangekomen in Arnhem kon er eerst rondgekeken worden op het oranjeplein waar sponsors en Nevobo zich presenteerden en waar men kon genieten van een gezond hapje en/of drankje.  Na een lekkere warming-up door de WK band en DJ’s waren we er klaar voor. Tegenstander Italië, één van de favorieten voor de wereldtitel, wilde helaas niet meewerken aan het feestje en was in vier sets te sterk: 13-25, 25-22, 16-25 en 21-25.Gelukkig hadden de oranje dames genoeg punten om hun WK te vervolgen in Rotterdam voor de tweede poulefase. Daar bleek dat oranje niet opgewassen was tegen het geweld van de andere WK teams. Een vroege uitschakeling was een feit, de doelstelling om de kwartfinale te bereiken werd helaas niet gehaald.

Neemt niet weg dat we een erg leuke middag hebben gehad. Na afloop bracht André ons weer veilig naar huis. Maar niet voordat we de jarige Piet thuis hadden afgezet nadat we voor hem hadden gezongen. Ik wil het bestuur bedanken voor hun bijdrage waardoor we de reis aan konden bieden voor een mooie prijs. Ook André bedankt voor het regelen en besturen van de touringcar.

Horecadiensten eerste seizoenshelft ingepland

Ingezonden door Karin Bosman-Rehorst

Voorgaande jaren was het nog wel eens lastig om alle diensten gevuld te krijgen maar niet dit seizoen! Binnen enkele weken was het rooster voor de eerste seizoenshelft gevuld waarvoor dank. Eind van dit jaar worden de diensten voor de tweede seizoenshelft gepubliceerd. Je ontvangt tegen die tijd een mail via inzetrooster, voor degene die nog geen dienst hebben gedraaid het moment om alsnog een dienst in te vullen.

TIP: Zet de Inzetrooster app op je smartphone, iPad of laptop. Zo kun je gemakkelijk diensten aanvinken of op overnemen zetten. Wil je meer weten, lees dan de Gebruikers uitleg in de app of op de website. Heb je nog vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met Karin, onze beheerder Horecadiensten, via bourgondie@inzetrooster.nl.

Uit den Ouden Doosch – Stratenvolleybal

Door gastredacteur Paul Klerks

Weer een evenement dat de tand des tijds niet heeft doorstaan. Maar wel een evenement dat vele jaren een baken is geweest in Wijk bij Duurstede.

De eerste stappen zijn gezet in 1980. Jos Ghijssen gooit een balletje op als hij vertelt over dit fenomeen in Brabant waar hij geboren is. Een groepje vakidioten pakt dit op en in de zomer van 1980, tijdens het voetbal-EK, spelen we drie weken lang, elke avond op drie velden naast de Vikinghal. Twee op gras (waar later het zwembad komt te staan) en een op beton (de huidige parkeerplaats bij het winkelcentrum).

Het is een groot succes maar drie weken lang alles opbouwen en afbreken, dat moest slimmer kunnen. En ja hoor, we verhuisden naar de voetbalvelden van Dorestad dat net is opgegaan in CDW. Deze velden liggen waar nu de Kwalitaria is te vinden en een gedeelte van de Vesting. De Horden is in volle aanbouw.

Een groot voetbalveldveld, netten en belijning inhuren en het toernooi gaat naar een formule waarbij we in een dag klaar zijn. Een nog groter succes. Als we daar weg moeten vinden we ons veld terug op Marienhoeve waar we jaren verblijven. De laatste locatie is het evenemententerrein dat dan inmiddels is ontstaan. Daar spelen we ook jarenlang. ’s Morgens eerst de poep wegscheppen, daarna alles opbouwen van volleybalvelden tot tenten voor de verkoop van van alles en nog wat en voor de wedstrijdorganisatie. En natuurlijk de croissantjes met aardbeien die Henny Venema komt brengen.

Bij slecht weer zijn we ook enkele edities kunnen vluchten naar de Hordenhal. Lang niet zo leuk en gezellig maar als alternatief prima te doen. Gras en buitenlucht blijft natuurlijk wel veel leuker. In de jaren tachtig zijn dertig teams die meedoen eerder regel dan uitzondering met als uitschieter een editie met 36 teams. Het mooie van het toernooi is dat het plezier en het samenzijn voorop staat. Nog sterker, als het gentlemen’s agreement wordt geschonden (je kijkt heel goed wie je tegenstander is en daar past IEDEREEN zich op aan) dan kan je rekenen op bezoek van de organisatie die dan even subtiel komt uitleggen wat de mores van dit toernooi is.

Helaas neemt de belangstelling in de loop van de jaren af en is het toernooi een milde dood gestorven in de zero’s van deze eeuw. De deelnemers zijn van diverse pluimages. Ooit bedoelt (de naam zegt het al) om met je straat mee te doen maar dit is natuurlijk goed op te rekken.

Op het gevaar af dat bij het opnoemen van voormalig deelnemers je er altijd vergeet (waarvoor nu al excuus) hieronder een volstrekt willekeurige greep waaruit de diversiteit blijkt: Stratenteams; Stroband, Jupiterhof, Mierlo, Hofplein, Peereboom, Klooster, Frambozengaard, Kruisbessengaard, Beerze, van Nijendaalhof​ Families: Van den Brink, Geytenbeek, Esther, De Pollekes, Mahajoma Matopay (Later K&Ko) (Klerks), Merkens, Overigen: Cafe Ome Ko, Beukenootjes, Uitwijk, Zooitje Ongereld, Van Katoen.

Winnaars van de eerste jaren: Stroband (2x), Mierlo (2x), Uitwijk (2x), Klaas (politieteam) 2x, Veenendaal, Assurantourixen, Fam. Geytenbeek, Fam. Klerks.

Het Stratenvolleybaltoernooi….Een begrip in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw. Langzaam wegebbend door de tand des tijds en nu niet meer dan herinneringen.​

Trainers opleiding VT 2

Ingezonden door Johan Klerks

In het laatste kwartaal van 2022 worden in onze sporthal negen trainers van Bourgondie opgeleid tot Volleybaltrainer op niveau 2. Op vier zaterdagen zijn Danielle, Jarmo, Marcel, Linda, Jiske, Tom, Renske, Eva en Paul drie uur bezig met hun eigen ontwikkeling als trainer. Tevens nemen ook nog vier leden van andere verenigingen deel aan de opleiding.

Na vier workshops is er een mogelijkheid om begin 2023 een proeve van bekwaamheid af te leggen, waarna het trainersdiploma VT2 behaald kan zijn. Na de opleiding kunnen onze trainers een goede warming-up voorbereiden en uit laten voeren, eigen oefeningen ontwerpen en overbrengen, een training maken met een goede opbouw en een trainingsgroep goed instrueren. De technische commissie was aangenaam verrast dat er zoveel interesse was onder onze trainers, waarbij veel extra vrije tijd gevraagd wordt, om te werken aan eigen ontwikkeling als trainer.

Dit is een belangrijk stap in de kwaliteitsverbetering van het spelniveau van onze leden, wat hopelijk op langere termijn ook een bijdrage levert in aantallen leden.

Fotowedstrijd Meisjes C

Ingezonden door Paul Klaassen

Voor de zomervakantie had het team van MC1 een fotowedstrijd bedacht. Wie kan de leukste zomerfoto maken met een knipoog naar volleybal? Er kwamen prachtige inzendingen binnen en de vakjury – bestaande uit trainers Renske Baas en Paul Klaassen – had een lastige opgave om de mooiste foto te kiezen. Uiteindelijk heeft de foto van Floor Willems de overwinning binnengehaald. Haar foto is vrolijk, zomers en straalt volleybal uit. Onlangs heeft Floor haar welverdiende prijs in ontvangst genomen.

Nieuw en vereenvoudigd telformulier

Ingezonden door Paul Klaassen (namens TC)

Sinds dit seizoen is het telformulier sterk vereenvoudigd. Het oude formulier zorgde voor nogal wat kopzorgen bij met name degenen die slechts een enkele keer telden. In afstemming met de NeVoBo en met onderlinge samenwerking tussen de TC en het wedstrijdsecretariaat is een nieuw formulier ontstaan.

Opbouw nieuw formulier
De basis van dit nieuw formulier is dat de setstanden, einduitslag en – per set – de wissels worden bijgehouden. Het is dus niet meer nodig om per set de opstellingen, de actuele stand en time-outs op het formulier te registreren

Positieve reacties
De reacties van degenen die het nieuwe telformulier inmiddels hebben gebruikt, zijn alleen maar positief. Met name de eenvoud en overzichtelijkheid worden als erg prettig ervaren.

Zelf verbeterideeën?
Heb je zelf ideeën die tot verbetering van het sporten, coachen, tellen, fluiten – of wat dan ook met volleybal te maken heeft – kunnen leiden? Neem dan contact op met een van de TC-leden (Jarmo, Johan, Vincent of Paul).

Nieuw opgericht Jeugdbestuur

Ingezonden door Eva Jaaltink

Het jeugdbestuur van Bourgondië is weer bij elkaar gekomen met een nieuwe groep: Puck (MC1), Aniek (MB1), Eva (MA1), Lieke (Dames 2) en Jiske (Dames 2).

Ons doel is meer aandacht besteden aan de jeugdteams door middel van het organiseren van activiteiten voor alle jeugdleden. Dit zijn activiteiten zoals Jantje Beton, Blacklight toernooien, een uitje naar een trampolinepark, spelletjesavonden en nog veel meer. Heb je nog vragen voor ons of lijkt je het leuk om ook bij het jeugdbestuur te komen stuur dan een appje naar Eva Jaaltink (06-24270985).

Namens het “echte” bestuur: wij zijn erg verheugd met de hernieuwde oprichting van een jeugdbestuur! Wij vinden het erg belangrijk onze jeugdleden een stem te geven in het bestuur van onze vereniging. De jeugd heeft de toekomst zeggen we dan. We hopen op een fijne samenwerking en hopen samen met jullie de genoemde ideeën vorm te geven om zo onze vereniging nog aantrekkelijker te maken voor (toekomstige) jeugdleden. Heel veel succes!

In de rubriek High Five stellen we mensen binnen én buiten onze vereniging vijf vragen zodat we hen (iets) beter leren kennen. Deze keer Eva Jaaltink, ruim 10 jaar Bourgondiër, lid van het jeugdbestuur en trainer van onze CMV’ers.

Stel jezelf even kort voor: Ik ben Eva Jaaltink, 17 jaar. Ik woon in Wijk bij Duurstede en werk momenteel bij woonzorgcentrum Huize Beatrix in Doorn. Ik geef training aan de CMV’ers en speel zelf in de MA1.

Wanneer en hoe ben je bij Bourgondië terecht gekomen? Toen ik 6 of 7 jaar oud was ging ik vaak kijken bij de zaterdagochtend trainingen van mijn
broer Floris (nu Heren 2).  Na een tijdje vond ik het zo leuk eruit zien dat ik het zelf een keertje wilde proberen. Ik ben toen bij de mini’s begonnen en ik vind het volleyballen nu nog net zo leuk als toen!

Neem ons mee naar onvergetelijk moment uit je volleybal carrière: dit zijn er teveel om uit te kunnen kiezen. Wat ik super leuk vind is dat ik de CMV trainging geef en dus de jongste spelers van de vereniging de basis van het volleybal kan aanleren. Daardoor kunnen zij uiteindelijk doorstromen naar hogere niveaus.

Favoriete film, muziek en gerecht? Een favoriete film heb ik denk ik niet echt, ik vind veel te veel leuk. Wel heb ik een paar favoriete series: How I Met Your Mother en apocalyptische series zoals The 100 en The Walking Dead. Qua muziek ben ik ook een moeilijke kiezer, ik vind zoveel leuk! Het verschilt elke dag wel weer waar ik naar luister maar mijn favorieten zijn dan wel Fleetwood Mac, Imagine Dragons, Coldplay en Placebo. Verder ben ik een hele makkelijke eter, ik vind bijna alles wel lekker. Maar mijn favoriete eten is dan toch wel sushi.

Wat is je levensmotto? Time you enjoy wasting is not wasted time

Namens redactie: Dankjewel voor deze High Five Eva, leuke om je wat beter te leren kennen. Heel veel succes met je trainerschap én met het jeugdbestuur!

Colofon

• Redactie en vormgeving: Férenc Hutjens
• Aan deze editie werkten mee: Paul Klaassen
• Contact: sponsoring@bourgondie.net
• Editie: september 2022 (alle voorgaande edities zijn te vinden op onze website)

Logo_Gradient
Kaashuis