Nieuwsbrief juni 2024

MB1 grouphug

Life is all about choices…

We zijn een product van onze keuzes zei een wijs man ooit. Dat geldt in zekere zin ook voor onze vereniging. Bij het besturen van een vereniging maken we aan de lopende band keuzes. Soms eenvoudig. Geven we akkoord op de aanschaf van 10 nieuwe ballen? (Heb je ze al geprobeerd? red.). En soms moeilijk. Hoe gaan we om met de stijgende kosten waarmee we geconfronteerd worden, berekenen we die door aan onze leden of teren we in op onze reserve? Dit is nou typisch zo’n onderwerp waarover we graag met jullie, leden en ouders/verzorgers, in discussie willen gaan. Dat kan bij uitstek tijdens de aanstaande ALV op woensdag 19 april a.s. Dus zet ‘m alvast in je agenda en wees welkom. We zijn natuurlijk niet alleen tijdens de ALV beschikbaar voor jullie. We hopen dat jullie ons ook weten te vinden als je een vraag hebt of iets wilt delen waarvan jij denkt dat het belangrijk is voor ons om te weten.

Over het bestuur gesproken; sinds afgelopen maand hebben we een penningmeester a.i. in ons midden. Edo Janssen, vader van jeugdlid Maud, heeft gereageerd op de openstaande vacature die was ontstaan door het vertrek van onze vorige penningmeester Esther Miltenburg. Wij zijn erg blij met de komst van Edo. Hij blijkt een heuse  financieel administratieve duizendpoot te zijn. Goed met cijfers en altijd bereid om anderen te helpen. Wij zullen zijn kandidaatschap voorleggen aan jullie tijdens de ALV.

Verder in deze nieuwsbrief een terugblik op de afgelopen twee maanden, een nieuwe aflevering van “Uit den Ouden Doosch” én een actie vanuit ons jeugdbestuur. Heb jij ook iets wat je wilt delen met onze leden? Stuur dan een mail naar activiteiten@bourgondie.net. Veel leesplezier en we zien elkaar in de sporthal.

Nieuws van ons jeugdbestuur

Eind 2022 is het jeugdbestuur door enkele enthousiaste jeugdleden (opnieuw) opgericht. Zij hebben zich o.a. tot taak gesteld om activiteiten te organiseren en met het bestuur mee te denken als het gaat om zaken die betrekking hebben op onze jeugdleden. Het jeugdbestuur bestaat uit de volgende leden: Jiske Kootstra, Eva Jaaltink, Lieke van der Kroon, Aniek Klaassen en Puck Brunings.

Opgelet: zaterdag 11 maart statiegeldactie!!
Op zaterdag 11 maart a.s. organiseert het jeugdbestuur een statiegeld actie. Je kunt op deze dag lege flessen of statiegeld bonnetjes inleveren in de sporthal bij Jiske (DS2) of Eva (MA1). Met de opbrengst van deze actie wil het jeugdbestuur een leuke activiteit gaan organiseren voor onze jeugdleden. Het team dat meeste lege flessen en/of statiegeldbonnetjes inlevert wint ook nog eens een leuke prijs! Dus plunder thuis de lege flessenbak of bied je buren aan om hun lege flessen in te leveren en doe mee met deze actie. Statiegeldbonnetjes kunnen vanaf nu al bij de meiden ingeleverd worden…

Terugblik activiteiten

29 december 2022 Oliebollentoernooi – Een traditie die zeker niet mag ontbreken op de activiteitenkalender. Dit jaar waren zo’n 70 (!) Bourgondiërs, jong en oud, op het toernooi afgekomen. Iedereen werd willekeurig in een team geplaatst. Door de uiteenlopende leeftijden en verschil in ervaring ontstaat vaak een leuke dynamiek in het spel, dat maakt dit toernooi nu juist zo bijzonder. In de pauze genoot eenieder van een of meerdere heerlijke oliebollen, geleverd door de korfbal. Henk, Kirsten en Marian bedankt voor een geslaagd toernooi!

Oliebollentoernooi
Pubquiz 2022

7 januari 2023 Pubquiz – In de eerste week van het nieuwe jaar stond de pubquiz op de agenda. Deze keer niet online zoals afgelopen jaren maar ‘gewoon’ in onze eigen kantine, wel zo gezellig. Quizmaster Anfred Beishuizen onderwierp ons aan een aantal pittige vragenrondes die ons mee terug namen in de tijd. We gingen namelijk “Back to School”. Ruim 60 deelnemers, waaonder leden, familie en vrienden, gingen met elkaar de strijd aan. Uiteindelijk bleken “De van Rossums” (ook wel bekend als de gebroeders Klerks) de slimsten van de avond. Zij gingen er vandoor met een heerlijk verwenpakket vol noten, zoutjes en chocola van Kaashuis Dorestad, Tim Breeschoten hartelijk bedankt voor deze lekkere prijs! Anfred en Joke (jury en telling) bedankt voor een superleuke avond.

Benieuwd naar alle aankomende activiteiten? Check dan de activiteitenkalender op de website van Bourgondië.

Kaashuis 2022
Uit den ouden doosch LOGO

Uit den Ouden Doosch – “Duettentoernooi”

Door gastredacteur Paul Klerks

Eindelijk is het de redactie van ‘Uit den ouden Doosch’ gelukt om de initiator en organisator van het eerste uur van het fenomeen Duettentoernooi op te storen en nog sterker om een flitsinterview af te kunnen nemen. Voorwaarde was wel volledige anonimiteit. Waarvan akte.

Vraag van de redactie (V)
Antwoord van de gevonden initiator/organisator (A)

V: Wanneer is het Duettentoernooi ontstaan?
A: Halverwege de jaren tachtig, ik dacht 1986 voor de eerste keer.

V: Hoe kwam het Duettentoernooi tot stand?
A: Persoonlijk vind ik het spelletje 2×2 een zeer leuke oefenvorm. Inzicht en techniek zijn de hoofdbestanddelen. Daarom zijn we begonnen om binnen de vereniging dit te gaan regelen. Bedenk wel dit was nog voor de opkomst van het Beachvolleybal, dat bestond toen al wel maar niet in de huidige vorm.

V: Hoe zagen de eerste toernooien eruit?
A: We hadden een heren-, dames en mixed senioren poule. En bij voldoende animo ook een jeugdpoule.

V: Hoe succesvol was het Duettentoernooi?
A: Dat is als initiatiefnemer natuurlijk moeilijk te beoordelen. Maar gezien de animo, de lol die men had tijdens het spelen en hoe lang dit heeft standgehouden zou men objectief kunnen vaststellen dat het succesvol was.

V: Wat was er bijzonder aan het Duettentoernooi?
A: Wij introduceerden nieuwe regels die toen nog niet gangbaar waren bij het zaalvolleybal (later wel, enig causaal verband ontbreekt volledig).

V: Weet je nog welke regels er werden aangepast?
A: Jazeker. Serveren over de hele achterlijn (toen serveerde je nog tussen twee streepjes die 3 meter uit elkaar stonden) en het rally-point-systeem (RPS). In die tijd kon je alleen scoren als je de service had.

V: Is daar erg lang over nagedacht?
A: Nee joh, dat serveren kon niet anders want we speelden op de badmintonvelden in de Vikinghal (dan hadden we zes velden) en het RPS werd ingegeven door de tijdsduur van de wedstrijden en dus ook van het toernooi.

V: Waarom is het nu niet meer?
A: Goeie vraag. In deze vorm is het georganiseerd tot ver in de jaren negentig. Daarna is het overgenomen want ik ging naar de achtergrond bij de club. Later heb ik het weer een paar jaar opgepakt. Nu zijn er wellicht te weinig leden.​

V: Wij hoorden ook iets over de zogenaamde ‘Wijkse Open’. Wat is dat?
A: Het duettentoernooi was een intern toernooi. Bij de heren en dames moesten beiden spelers lid zijn en bij de mixed minimaal 1 speler. En dit werd gespeeld aan het einde van het seizoen. Voor de vakantietijd in december zochten we naar een alternatief en kwamen we met de ‘Wijkse Open’. Alle verenigingen uit de regio werden aangeschreven en dat resulteerde in schitterende toernooien. In de toenmalige Hordenhal op vier volleybalvelden. Met een A-Poule (vanaf promotieklas geloof ik) en een B-Poule (tot en met 1 e klasse). Dit hebben we enkele jaren met veel plezier gedaan, met een beachvolleybal als hoofdprijs. Met maar liefst 32 teams in de A-Poule zowel bij de dames als bij de heren. En werkelijk topvolleybal. Zelfs ooit als winnaar een oud-international van Cito uit Zeist.

V: Vergeten we nog iets?
A: Eh, ja denk het wel. Het mooie aan het toernooi was dat het toernooi tot de laatste plaats werd uitgespeeld. Uitschakeling betekende niet einde toernooi. Ook voor plek 31 en 32 werd gestreden. Wij vonden dat een van de mooiste elementen van het toernooi. Iedereen betaalde evenveel inschrijfgeld dus Einstein hadden we hier niet voor nodig om dit te bedenken.

V: Mogen we je heel hartelijk bedanken voor dit interview?
A: Natuurlijk, graag gedaan.​

Jantje-Beton-collecte-2019

Jantje Beton collecte

In de week van 6 t/m 12 maart 2023 vindt de jaarlijkse Jantje Beton collecte plaats in Wijk bij Duurstede. Jantje Beton is hét goede doel dat zich inzet voor meer en uitdagender speelruimte en meer speeltijd. Jaarlijks doen ruim 350.000 kinderen mee aan de activiteiten en projecten van Jantje Beton. Kwetsbare kinderen krijgen hierbij onze speciale aandacht. Wij willen bereiken dat álle kinderen dagelijks kunnen spelen en bewegen. Kinderen moeten steeds meer en spelen steeds minder, terwijl spelen het belangrijkste én het leukste onderdeel is van een gezond leven. Daarom zegt Jantje Beton … STOP NOOIT MET SPELEN! Veel kinderen kunnen niet naar een club of vereniging om daar lekker te bewegen of avontuurlijke activiteiten te ondernemen. Daarom steunt Jantje Beton het verenigingsleven, speeltuinen, scoutinggroepen en organisaties als dagopvang van kinderen om extra geld op te halen voor de eigen kas. Van de jaarlijkse collecte is 50% van de opbrengst voor de club. Wij ondersteunen hiermee het Bourgondië Jeugdkamp. De andere helft is voor projecten van Jantje Beton.

Online collectebus

Dit jaar gaan de volgende teams MA, MB, MC en JC2 langs de deuren. Floris en Josefien van de Horst lopen in de Heul. Eva Jaaltink en Simone Magnee gaan in de Remus langs de deur. Naast de deur-tot-deur collecte is er ook een online collectebus zodat iedereen kan doneren, ga naar de Online collectebus van Bourgondië of scan onderstaande QR code en help mee! Alvast bedankt en heel veel succes!

920e6fdc-6248-4d86-a869-96836bce239e

I-share

Sinds 1 juli 2022 is I-share Consultancy b.v. uit Bunnik trotse hoofdsponsor van Bourgondië. We spelen alweer enkele maanden in de wedstrijdkleding van I-share maar sinds kort is onze hoofdsponsor I-share ook te zien in de sporthal. Tijdens wedstrijddagen en toernooien zullen twee mooie groene banners aan de wand te zien zijn. Daarnaast hebben we afgelopen maand de website bijgewerkt om ook daar onze band met I-share meer te laten zien. Op 25 maart a.s. hebben we team I-share uitgenodigd om aanwezig bij een thuisspeeldag. Houd onze socials in de gaten voor meer activiteiten op deze sponsordag!

I-share is doorlopend op zoek naar specialisten met een passie voor Cloud, Networking en Modern Workplace. Ben je geïnteresseerd in de diensten van I-share of wil je meer weten over werken bij I-share? Neem dan vooral een kijkje op www.i-share.nl.

MC1-2023-block-net V2

Colofon

• Redactie en vormgeving: Férenc Hutjens
• Aan deze editie werkten mee: Paul Klerks
• Contact: sponsoring@bourgondie.net
• Editie: maart 2023 (alle voorgaande edities zijn te vinden op onze website)

Logo_Gradient